PaperTales Design

aquarel illustrator Sabine ging van een baan in loondienst naar creatief ondernemer

Van loondienst naar creatieve ondernemer

Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat ik zelfstandig ondernemer zou worden, had ik je keihard uitgelachen. Toch schreef ik me in 2021 in bij de KvK. In deze blog vertel ik je over mijn switch van een baan in loondienst naar zelfstandig creatief ondernemer.

Ik als ondernemer? Echt niet! De onzekerheid, geen stabiel inkomen, alles zelf moeten regelen, mij niet gezien! En toch schreef ik mij vorig jaar (2021) in bij de Kamer van Koophandel met mijn bedrijf, PaperTales Design. Ook nog eens in een heel ander vakgebied dan waar ik in ben opgeleid. In dit blog deel ik mijn verhaal, in de hoop dat je er wellicht herkenning in vindt, motivatie of inspiratie uit haalt.

Hoe het begon

Ik studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Na mijn studie deed ik ruim 4 jaar onderzoek naar hart- en vaatziekten, schreef hier een proefschrift over en promoveerde in maart 2017. Ik besloot mijn carrière voort te zetten als consultant. In deze rol hielp ik wetenschappers met het schrijven van subsidieaanvragen – een stressvolle baan met om de paar weken deadlines, omgaan met klanten, veel computer- en schrijfwerk, geen nee durven zeggen. Een tijd lang hield ik het vol, ik switchte nog van kantoor maar ging te vaak en te lang over mijn grenzen heen, met als gevolg een flinke burn-out. Toen wist ik, het moet anders.

In die tijd pakte ik weer mijn teken en schilder spullen erbij, die ik jarenlang links had laten liggen en besloot ik dat ik graag wilde leren schilderen met aquarel. In het begin vooral als manier om rust te creëren in mijn hoofd, maar later kreeg ik een verzoek voor een geboortekaartje ontwerp, mijn eerste echte opdracht! Het zaadje in mijn hoofd was geplant; wat als ik dit voor altijd kon gaan doen?

De overstap van loondienst naar zelfstandig ondernemer

Ik zocht een coach om mij verder te helpen met mijn carrière keuze. Met haar verkende ik of het wel bij mij zou passen om de stap te zetten naar creatief ondernemer, ik kwam tenslotte uit een compleet ander vakgebied. Ik besloot ervoor te gaan en plande mijn inschrijving bij de KVK om het officieel te maken. Ik had er zin in!

De stap van een baan in loondienst naar zelfstandig ondernemer betekent ook dat je niet weet hoeveel er iedere maand binnen komt, terwijl je in loondienst natuurlijk verzekerd bent van een vast inkomen elke maand. Het kan dus ook een overweging zijn om parttime een baan in loondienst ernaast te houden, zodat je in elk geval een deel zeker inkomen hebt. Dat maakt de stap naar creatieve ondernemer wellicht ook minder spannend, en dit is ook hoe veel creatieve ondernemers vaak beginnen. Die baan in loondienst kun je altijd nog opzeggen.

Realistische verwachtingen

Daar zat ik dan, achter mijn computer. Ik had mijn website gelanceerd en zat te wachten op de bestellingen die zouden komen binnenvliegen. Maar helaas, het bleef stil op de mail. De paar bestellingen die binnenkwamen, waren van familie en vrienden, dus telde die dan eigenlijk wel echt? Inmiddels weet ik wel beter – om te verkopen, moet je zelf ook echt actief gaan verkopen.

Wellicht heb ook jij een romantisch beeld bij zelfstandig creatief ondernemen – je bent de hele dag creatief bezig, tussendoor komen er wat bestellingen binnen die je inpakt en naar het postkantoor brengt, je post af en toe iets op social media… Zeker biedt het ondernemen de vrijheid om je eigen tijd in te delen (zo schreef ik deze blog met een ziek kindje bij mij in de draagzak). Maar als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor alles binnen jouw bedrijf, dus ook je administratie, verzekeringen en pensioen, te woord staan van lastige klanten, beheer van je website/webshop, promoten en verkopen van je producten, productfotografie, etc. Daarnaast kan het soms best eenzaam zijn op je thuiskantoor en kun je tijdens rustigere perioden gaan twijfelen aan je business en onzekerheid ervaren. Ik schrijf dit niet allemaal om je te demotiveren als creatieve ondernemer, maar benoem het wel om je er bewust van te maken. Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Misschien is het fijner om je creatieve bezigheid erbij te blijven doen als hobby – dat kan zorgen voor minder druk en meer plezier.

Mijn tips voor de creatieve ondernemer

  • Niet iedereen is een geboren ondernemer (ik ook niet). Gelukkig zijn er vele (online) cursussen die je kunt volgen om jouw creatieve onderneming goed neer te zetten en een boost te geven. Persoonlijk vind ik het fijn om af en toe een cursus of training te volgen, dat kan net die boost geven om bepaalde zaken aan te pakken of goed neer te zetten.
  • Zoek anderen op! Bouw een netwerk van andere creatieve ondernemers; via Instagram, of Facebook (daar zijn veel waardevolle (besloten) groepen voor ondernemers), doe eens mee aan een (online) netwerk event. Wederom ook het volgen van trainingen en cursussen kan je helpen om andere ondernemers te leren kennen.
  • Goede en slechte dagen. Ik vind het persoonlijk fijn om te delen op mijn socials als ik ook even een mindere dag heb – er is vaak veel herkenning en dat scheelt al de helft. Geef eraan toe als het even niet lukt, morgen is weer een nieuwe dag!
  • Het gras lijkt groener bij de buren, maar dat wil niet altijd zeggen dat het echt zo is. Focus op je eigen onderneming en kijk naar de groei binnen je eigen bedrijf, dat zegt veel meer! Eén van mijn favoriete quotes van Zenkei Shibayama beschrijft dit heel mooi:

‘A flower does not think of competing with the flower next to it. It just blooms’.

Inmiddels heb ik mijn draai gevonden in het creatieve ondernemerschap, en weet ik dat het soms ook zijn pieken en dalen kent. Maar ik prijs mijzelf gelukkig dat ik dit mijn baan mag noemen en zou niet anders meer willen.

Gerelateerde posts

Zomerse karaf met citroenen en waxinehouder met bloemen

Zomer inspiratie

Het zomerse weer lijkt eindelijk gearriveerd te zijn en dat betekent onder andere heerlijk lange zwoele avonden, genieten van het buitenzijn, BBQ-weer, ijsjes en verkoelende

lente illustraties van aquarel

Lente Inspiratie voor in huis

Het is inmiddels maart, en de eerste krokussen en narcissen hebben zich al laten zien! Hoewel het weer buiten nog wisselvallig blijft (maart roert zijn