PaperTales Design

Waar vind je inspiratie?

De 'writersblock' onder de kunstenaars: een gebrek aan inspiratie. Ikzelf maak gebruik van de volgende tips en schreef er een blog over, in de hoop dat dit jou ook helpt om weer inspiratie te vinden en aan de slag te gaan. Lees in dit blog mijn tips voor inspiratie.

Misschien wel het meest frustrerende wat iedere (hobby) artist kan overkomen – een gebrek aan inspiratie. Iedereen ervaart af en toe wel eens een periode dat hij of zij even niet weet wat te creëren, een soort ‘writersblock’ voor de kunstenaar. Hoe vind je dan toch inspiratie? Hieronder beschrijf ik een aantal van mijn tips – probeer eens of er iets voor jou werkt!

Haal inspiratie uit de dingen om je heen

De eerste tip is misschien wel voor de hand liggend, maar kan je helpen om weer je penselen op te pakken. Ikzelf haal altijd veel inspiratie uit de natuur – ga naar buiten, kijk om je heen, maak foto’s, pluk een bloem, kijk eens omhoog naar de lucht. Is het buiten geen lekker weer,  zoek dan vanaf de bank op bijvoorbeeld Pinterest naar mooie natuurplaatjes, of kijk eens bijvoorbeeld bij natuurmonumenten op Instagram, daar worden ook vaak mooie foto’s geplaatst. Als je een foto gebruikt van een ander als inspiratie voor je werk, vergeet dan niet dat daar portretrecht op rust, en dat je altijd naar deze persoon moet verwijzen en vermelden dat je zijn/haar foto als inspiratie hebt gebruikt.

Wat je ook kunt doen, is bijvoorbeeld die bos bloemen op tafel naschilderen, het fruit in de fruitschaal, je kopje koffie, kijk om je heen!

Volg een tutorial of doe mee aan een art challenge

Ook ik volg af en toe een tutorial als ik even vastloop met mijn inspiratie, dit helpt ook altijd om je techniek te verbeteren en je wordt stap voor stap meegenomen om tot een mooi resultaat te komen! Op YouTube staan vele tutorials (zoek eens op watercolor tutorial + het onderwerp dat je zou willen schilderen, bijvoorbeeld flowers), maar ook betaalde websites zoals Patreon, Skillshare en Domestika bevatten veel goede tutorials en lessen.

Op Instagram zijn er vaak zogenaamde ‘art challenges’ waar je aan mee kunt doen. Zo zijn er een aantal onderwerpen gekozen waar je dagelijks of wekelijks aan mee kunt doen – jouw interpretatie van dat onderwerp is natuurlijk geheel vrij. Zo kun je bij de @roomportraitclub iedere week meedoen met de challenge om een bepaald interieur in je eigen stijl te schilderen. Daarnaast heeft bijvoorbeeld ook project Rembrandt iedere week een weekopdracht – deze zijn ook via instagram terug te vinden via het account @projectrembrandt. Ook zijn er challenges waarbij je een bepaalde illustratie in je eigen stijl moet (na)maken – de zogenaamde ‘draw this in your style’ challenges. Zoek op instagram eens naar de hashtags #artchallenge, #watercolorchallenge, of #dtiys(challenge).

Experimenteer en creëer tijdens een ‘shitbook’ sessie

Sinds een tijd volg ik het account van @simone.michiels. Zij maakt onder andere haar eigen prachtige waterverf, heeft een actieve creatieve community opgericht (That Creative Space), is (mede)bedenker van en host regelmatig ‘shitbook’ sessions samen met @demigodette. Tijdens een shitbook sessie (meestal via een live sessie op instagram) gaat het erom dat je creëert – niet dat het mooi hoeft te zijn. Gaat experimenteren en proberen. Niet denken maar doen. Kleuren pakken op gevoel, of die je juist niet aanspreken. Ik heb nog maar 1 keer meegedaan, maar vond het zo bevrijdend en heerlijk om gewoon creatief bezig te zijn zonder me druk te hoeven maken om het eindresultaat! Een echte aanrader. Overigens is Simone de maand Februari ook weer (mede) host van ‘Paint Yourself Happy February’ – geen challenge – maar wel als doel om creatief bezig te zijn, te experimenteren en te ontdekken.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Last but not least – wil ik nog even een paar woorden kwijt aan het volgende. Het is heel makkelijk om je werk te vergelijken met dat van anderen, een valkuil waar ik ook (nog steeds) vaak in trap. Dat helpt niet om geïnspireerd te blijven en te creëren, en kan je zelfs tegenwerken in het creatieve proces. Vergelijk liever je eigen werk met jouw werk van een tijdje terug – en kijk naar je eigen vooruitgang. Ik eindig dit blog dan ook graag met één van mijn favoriete quotes:

‘A flower does not think of comparing itself to the flower next to it. It just blooms’

Veel plezier met creëren!

Mocht je de kwast toch links willen laten liggen, maar ben je wel benieuwd naar wat je kunt creëren met aquarel, neem dan eens een kijkje bij de verschillende producten op de website of volg PaperTales Design op instagram!

Gerelateerde posts

lente illustraties van aquarel

Lente Inspiratie voor in huis

Het is inmiddels maart, en de eerste krokussen en narcissen hebben zich al laten zien! Hoewel het weer buiten nog wisselvallig blijft (maart roert zijn