PaperTales Design

Welke materialen gebruik ik voor het aquarelleren? Deel 2: aquarelpapier

Papier is toch gewoon papier? Niets is minder waar! Vooral voor het aquarelleren kan het veel uitmaken welk soort papier je gebruikt. In dit blog duiken we in de verschillende soorten aquarelpapier.

In een serie blogs beschrijf ik welke materialen ik gebruik om te aquarelleren. Eerder schreef ik over de verschillende soorten aquarelverf en mijn persoonlijke favorieten, dit kun je hier teruglezen. Vandaag aan de beurt is de ondergrond, ofwel aquarelpapier.

Aquarelpapier

Iedereen die wel eens met aquarelverf heeft gewerkt weet dat er (veel) water aan te pas komt met het gebruik ervan. Dit is dan ook meteen de belangrijkste eigenschap waar aquarelpapier aan moet voldoen – (heel) veel water vasthouden. Papier dat water niet goed vasthoudt, gaat bobbelen.

Over het algemeen wordt (aquarel)papier gemaakt van cellulose (houtpulp) of van katoenvezels. Het voordeel van katoen is dat het veel meer water kan vasthouden. Papier van 100% katoen is dan ook wel weer meteen het duurste papier om te kopen. Daarnaast zijn er ook soorten aquarelpapier met bijv. 50% cellulose en 50% katoen. Tegenwoordig is er ook duurzaam aquarelpapier verkrijgbaar van bijvoorbeeld bamboe vezels (Hahnemuhle).

Gewicht, structuur en andere eigenschappen

Naast het materiaal waarvan aquarelpapier gemaakt wordt, is ook het gewicht belangrijk. Aquarelpapier is dikker en zwaarder papier (tussen de 200 – 425 gram), wat ook weer van belang is voor de wateropname. Wederom geldt, hoe zwaarder het papier, hoe meer water het kan vasthouden (en ook weer hoe duurder het papier is). Over het algemeen is aquarelpapier rond de 300 gram/m2.

Verschillende soorten aquarelpapier met verschillende korrel (structuur)

Hot pressed (Satiné) of Cold pressed; Grain fin (fijne korrel) of Torchon (grove korrel)

Aquarelpapier heeft meestal een duidelijke structuur. De structuur van het aquarelpapier kan belangrijk zijn voor wat je wilt schilderen. Wil je bijvoorbeeld veel kleine details schilderen, dan kan het fijn zijn om met papier te werken dat een wat gladdere structuur heeft.

Om te weten wat voor structuur het aquarelpapier heeft dat je wilt kopen, kun je op de verpakking kijken naar de volgende eigenschappen: hot-pressed of cold-pressed en grain fin (fijne korrel) of torchon (grove korrel). Het verschil bij de laatste twee is natuurlijk dat papier met een fijne korrel (grain fin) een gladdere structuur heeft dan papier met een grove korrel.

Hot pressed papier is – zoals de naam al weggeeft – heet geperst papier dat veel gladder is dan cold pressed papier. Een andere benaming voor hot pressed papier die je weleens tegenkomt is satiné. Door het gladde oppervlak van dit papier is het niet alleen geschikt om er gedetailleerd mee te werken, het duurt ook langer voordat de verf in het papier trekt en opdroogt. Ideaal dus als je graag met de nat-in-nat techniek (wet-in-wet) werkt.  

Over het algemeen zijn de meeste soorten aquarel papier pH neutraal en zuurvrij (acid-free). Dit zorgt ervoor dat het papier verouderingsbestending is en niet verkleurt in de loop der jaren.

Papierblok, verlijmd of losse vellen

Aquarelpapier is verkrijgbaar in blokken die ofwel eenzijdig of vierzijdig verlijmd zijn. Het voordeel van de laatste is dat het papier mooi opgespannen is wat helpt tegen het bobbelen van papier bij gebruik. Aan één van de zijden is meestal een kleine uitsparing waarmee je – als je werk droog is – je werk van het blok kunt losmaken. Je kunt ook losse vellen gebruiken die je zelf opspant.

Andere ondergronden

Een andere ondergrond waar je met aquarelverf op kunt werken, is een aquabord. Dit is een houten paneel dat speciaal geprepareerd is met een dunne kleilaag, waarop de verf snel droogt. Hierdoor is het mogelijk om snel in meerdere lagen te werken. Persoonlijk heb ik geen ervaring met een aquabord, maar zeker eens leuk om mee te experimenten!

Gebruik restjes aquarelpapier om te oefenen of kleuren uit te testen – zo verspil je geen aquarel papier!

Persoonlijke favorieten + budget tips​ 

Het bekendste merk aquarelpapier is misschien wel Arches. Andere bekende merken zijn bijvoorbeeld Fabriano, Strathmore, Canson, Hahnemuhle, etc. Persoonlijk werk ik graag met Legion Stonehenge Aqua papier (cold pressed). Deze kun je krijgen bij Splendith. Een ander merk papier dat fijn is om mee te werken en ook nog eens goed is voor de portemonnee, vind ik Centenaire Aquarelpapier van Gerstaecker (grain fin). Aangezien goede kwaliteit aquarelpapier prijzig is, bewaar ik vaak alle restjes papier om bijvoorbeeld nieuwe kleuren op te testen, kleuren te mengen of wat nieuwe technieken op te proberen. Zo haal je het meeste plezier uit je papier! Ik hoop dat je wat wijzer geworden bent en de volgende keer goed weet waar op te letten als je uit alle verschillende soorten en merken aquarelpapier moet kiezen!

Vond je deze blog nuttig? Of heb je nog een vraag of opmerking? Je kunt het me altijd laten weten via info@papertalesdesign.com of instagram!

Gerelateerde posts

Zomerse karaf met citroenen en waxinehouder met bloemen

Zomer inspiratie

Het zomerse weer lijkt eindelijk gearriveerd te zijn en dat betekent onder andere heerlijk lange zwoele avonden, genieten van het buitenzijn, BBQ-weer, ijsjes en verkoelende

lente illustraties van aquarel

Lente Inspiratie voor in huis

Het is inmiddels maart, en de eerste krokussen en narcissen hebben zich al laten zien! Hoewel het weer buiten nog wisselvallig blijft (maart roert zijn