PaperTales Design

5x makkelijke ideeën met aquarel

We kennen het allemaal wel eens. Je wilt iets creatiefs doen maar de inspiratie is ver te zoeken. Wat ga je vandaag eens aquarelleren? Het kan je belemmeren om aan de slag te gaan met aquarel en dat is zonde! Wat ook kan, is dat je juist te perfectionistisch bent (heel herkenbaar, ik ben zelf ook een perfectionist), waardoor je niet durft te beginnen. Ik kan je verzekeren dat het dan juist goed is om aan de slag te gaan – zelf ben ik ook ergens begonnen en juist door te aquarellen zul je zien dat je beter wordt en er meer plezier in gaat beleven. Om je toch een zetje in de goede richting te geven leek het mij leuk een blogpost te schrijven over een aantal makkelijke ideeën om te schilderen met aquarel. Deze aquarel ideeën helpen je daarnaast één of meerdere technieken onder de knie te krijgen, ook nog eens leerzaam dus!

Lijnen of golven van aquarel

Met deze oefening leer je meer controle te krijgen over je penseel. Het principe van dit idee is dat je met penseelstreken en aquarel lijnen of golven trekt over het papier. Door meer of minder druk uit te oefenen op je penseel, krijg je dunnere of dikkere lijnen van aquarel. Je kunt ervoor kiezen om rechte lijnen te maken, of juist een beetje golvend. In het voorbeeld heb ik gekozen voor golvende lijnen, dit maakt het meer organisch. Laat wat witruimte tussen je volgende lijn/kleur over en laat de lijnen elkaar soms net raken. Als het aquarel nog niet is opgedroogd, zul je zien dat je meteen mooie nat-in-nat effecten creëert! Met dit aquarel idee oefen je dus in feite twee verschillende technieken – namelijk je penseelstreken en ook de nat-in-nat techniek.

Cirkels en organische vormen met aquarel

Dit aquarel idee ligt in lijn met het idee hierboven en geeft ook weer een abstract resultaat. Kies een aantal aquarel kleuren uit die je aanspreken, en het idee is om hiermee cirkels te schilderen. Dit kan in een regelmatig patroon met cirkels die even groot zijn (hiervoor is het handig om met potlood en een liniaal vakjes te tekenen voor de cirkels (gebruik lichte lijnen of gum deze een beetje weg). Je kunt er ook voor kiezen om meer organische ronde vormen te aquarellen. Het belangrijkste uit deze oefening is eigenlijk weer om de cirkels of vormen elkaar te laten raken terwijl ze nog niet droog zijn zodat je weer mooie nat-in-nat effecten creëert met de aquarel.  

Schilder bijvoorbeeld een prachtige dahlia uit de tuin en voeg zoveel details toe als je zelf wilt. Deze workshop combineert dahlia's plukken uit de pluktuin met het schilderen van de dahlia's.

Vind inspiratie voor je aquarel in de natuur

Het is misschien voor de hand liggend, maar vooral als je naar buiten gaat is er zoveel moois wat inspiratie kan zijn om te schilderen met aquarel! Misschien een kleurrijke bloem, of een mooie grassoort, een mooie steen.. Maar ook kleuren of vormen uit de natuur kunnen een bron van inspiratie zijn! Kijk om je heen en maak het jezelf ook niet te moeilijk. Een mooi blad kan al voldoende zijn om na schilderen met aquarel. Houd je het simpel? Focus je op de kleur (licht/shaduw) of juist de details? Ga je te werk in losse stijl en kies je ervoor om nat-in-nat te werken met aquarel voor een vloeiend resultaat of wil je juist zo realistisch mogelijk te werk gaan? In dat geval ga je in laagjes werken (nat op droog en/of een combinatie van nat-in-nat en nat-op-droog). Deze oefening leert je vooral goed te kijken en opmerkzaam te zijn naar inspiratie voor je aquarel!

Fantasie vlinders of motten om je aquarel techniek mee te oefenen

Wil je juist iets figuratief aquarelleren en niet abstract? Dan kan je deze fantasie vlinders en motten van aquarel maken! Kies 2 of 3 kleuren die je nat-in-nat in elkaar laat overlopen, of kies voor 1 basis kleur en schilder met een andere aquarel kleur details voor de vleugels. Het lijfje en de voelsprieten van de vlinders en motten kun je ook met aquarel schilderen, of gebruik er juist een fineliner voor. Met fineliner kun je ook details toevoegen aan de vleugels (als deze goed droog zijn)

aquarel idee voor aquarel inspiratie, schilder mooie luchten

Mooie luchten met aquarel

De kleuren van een zonsondergang of zonsopgang zijn natuurlijk een prachtige inspiratiebron om te schilderen! Vooral met aquarel kun je heel mooi de verschillende zachte kleurovergangen op papier overbrengen. Dit kun je doen door eerst te schilderen met water en er vervolgens je aquarel kleuren in aan te brengen. We werken dan weer volgens de nat-in-nat techniek. Denk voor de kleuren aan (licht)blauw, roze, geel, oranje, paars… zorg er wel voor dat je penseel goed schoon is voordat je van je koele kleuren (oa blauw) naar je warme kleuren gaat (o.a. oranje, geel, roze) en andersom. Anders loop je het risico dat je eindigt met een kleur op het papier wat je niet wilt, zoals groen of bruin. Wil je wat wolken erbij? Dat kan je creëren door met wat keukenrol water (en pigment) weg te deppen in de vorm van een wolk. Dit leuk alleen als je papier nog goed nat is en de pigmenten van de aquarel nog niet in het papier getrokken zijn. Optioneel kun je wat vogels toevoegen zoals ik gedaan heb met (goudkleurige) aquarel. Zorg er wel voor dat je lucht goed droog is voor je de vogels toevoegt.

Aquarel workshops voor inspiratie

Vind je het toch nog lastig om de verschillende aquarel technieken onder de knie te krijgen en zou je graag willen dat iemand eens met je meekijkt en adviezen geeft? Ik geef regelmatig workshops in het midden van het land (vlak boven Utrecht) of op locatie waarbij ik je stap-voor-stap mee neem in de wondere wereld van aquarel. We beginnen met de basis en gaan daarna heerlijk samen aan de slag. Je gaat naar huis boordevol inspiratie, een mooi naslagwerk, je eigen werk en een kleine goodiebag. Meer weten? Bekijk de workshops hier.

aquarel workshops

Gerelateerde posts

Zomerse karaf met citroenen en waxinehouder met bloemen

Zomer inspiratie

Het zomerse weer lijkt eindelijk gearriveerd te zijn en dat betekent onder andere heerlijk lange zwoele avonden, genieten van het buitenzijn, BBQ-weer, ijsjes en verkoelende

lente illustraties van aquarel

Lente Inspiratie voor in huis

Het is inmiddels maart, en de eerste krokussen en narcissen hebben zich al laten zien! Hoewel het weer buiten nog wisselvallig blijft (maart roert zijn