PaperTales Design

Welke materialen gebruik ik voor het aquarelleren? Deel 1: aquarelverf

Wat is eigenlijk het verschil tussen waterverf en aquarel? En welke materialen heb je nodig om te kunnen aquarelleren? We beginnen met de basis en ik vertel je welke materialen ik gebruik.

Tijd voor een eerste blog! Omdat ik regelmatig de vraag krijg welke materialen ik gebruik, vond ik dat wel een goed onderwerp om mijn eerste blog over te schrijven. In een serie blogs zal ik schrijven over welke verf, penselen, papier en overige materialen ik gebruik. Vandaag beschrijf ik welke verf ik gebruik om te aquarelleren. Lees je mee?

Waterverf of aquarel?

Om meteen maar de eerste vraag op te helderen – eigenlijk zijn beiden hetzelfde. Hoewel je bij waterverf misschien sneller denkt aan die setjes met waterverf die je op school gebruikte om mee te kliederen en die na verloop van tijd allemaal een beetje dezelfde modderig kleur kregen. De term waterverf wordt dan ook vaker gebruikt om verf van goedkope(re) kwaliteit mee aan te duiden, en aquarel(verf) voor de meer professionele kwaliteit verf.

Verschil in kwaliteit aquarelverf

Lichtechtheid

Tegenwoordig kun je zelfs bij de Action al je waterverf materialen kopen om mee te gaan schilderen. Als je wilt proberen of dit iets voor je is of als je maar heel af en toe van plan bent waterverf te gebruiken, is daar niets mis mee. Houdt er dan wel rekening mee dat de kleuren van je werk na verloop van tijd kunnen gaan verbleken. Dit komt omdat de lichtechtheid van de pigmenten in goedkopere verf vaak slecht is. Duurdere soorten verf zijn vaak lichtecht waardoor de kleuren behouden blijven als ze aan veel licht worden blootgesteld. Dit is natuurlijk belangrijk als je je werk aan de muur wilt hangen en/of wilt gaan verkopen.

Student en Professionele kwaliteit

Een ander verschil tussen goedkopere waterverf en duurdere waterverf, is het gebruik van (duurdere) pigmenten. Verf van student quality is goede verf, maar verf van professional quality is de beste verf, omdat er ook de beste (duurste) pigmenten voor worden gebruikt om te maken. Daarnaast zit er in professionele kwaliteit verf zo min mogelijk bindmiddel en zoveel mogelijk pigment, terwijl goedkopere verf weer minder pigmenten en meer bindmiddel bevat. Overigens is verf van student quality al veel beter dan de verf die je bijvoorbeeld bij de Action koopt.

Napjes of tubes

Over het algemeen komt waterverf in napjes (kleine bakjes) of tubes. De keuze is aan jezelf wat je het meest praktisch vindt om mee te werken. Bij de napjes voeg je een beetje water van je kwast toe om de verf te activeren. De napjes zitten vaak in een doosje en kun je er per stuk uithalen. Het voordeel is dus dat je je eigen doosje kunt maken met je favoriete kleuren/napjes erin die je makkelijk mee kunt nemen.

Als je tubes gebruikt, zal je een beetje verf uit de tube moeten drukken op een schilderspalet, om er vervolgens mee te kunnen werken. Zelf laat ik de verf dan een nachtje indrogen op het palet, omdat je anders snel (te) veel waterverf pakt en dat is zonde. Je kunt ook minder makkelijk de kleuren verf op je palet wisselen, daarvoor moet je dan eerst de verf die erop zit opmaken.

Mijn favorieten

Ook ik begon ooit met goedkope aquarelverf van de Søstrene Grene. En dat was prima om mee te beginnen. Maar sinds ik ben overgestapt op de professionele kwaliteit aquarelverf wil ik niet meer anders. De kleuren zijn zoveel mooier. Ik gebruik persoonlijk zowel napjes als tubes, van Winsor & Newton en Van Gogh. Mijn favoriete verf is de professional quality aquarelverf van Winsor & Newton in tubes. Soms vind ik het leuk om wat goudaccenten toe te voegen aan mijn werk, daarvoor gebruik ik de Coliro Pearlcolors van Finetec. De laatste tijd vind ik het ook leuk om handgemaakte waterverf uit te proberen van andere kleine ondernemers, maar hier zal ik een andere keer over schrijven.

Welke verf gebruik jij? Of heb je nog een vraag of opmerking? Je kunt het me altijd laten weten via info@papertalesdesign.com of instagram!

Gerelateerde posts

Zomerse karaf met citroenen en waxinehouder met bloemen

Zomer inspiratie

Het zomerse weer lijkt eindelijk gearriveerd te zijn en dat betekent onder andere heerlijk lange zwoele avonden, genieten van het buitenzijn, BBQ-weer, ijsjes en verkoelende

lente illustraties van aquarel

Lente Inspiratie voor in huis

Het is inmiddels maart, en de eerste krokussen en narcissen hebben zich al laten zien! Hoewel het weer buiten nog wisselvallig blijft (maart roert zijn